Om företaget

Helgums Grus AB (HGAB) grundades och ägs av Ragnar Granlund.

Företagets säte är i Helgum , Sollefteå kommun.

HGAB sysselsätter tio personer på helårsbasis, inräknat underentreprenörers arbete med losshållning, krossning m.m.
Företaget har produktansvarsförsäkring och ansvarsförsäkring för 20 mkr.

Verksamhet

CE-märkt grus av stålhård porfyr

Porfyr

Företagets specialitet är CE-godkänt grus av dubbdäcksresistent stålhård porfyr till hållbara byggprojekt. Porfyren bryts i Porfyrberget Lemrå, vilket ligger på gränsen mellan Västernorrland och Jämtland. Staten utreder nu att klassa Porfyrberget Lemrå som riksintresse för högpresterande asfaltsten. HGAB har därtill en handfull berg- och moräntäkter som ger korta transportavstånd till kunderna.

Till förädling av krossat material anlitas externa krossentreprenörer. HGAB tar regelbundna prover på materialet för att hålla bra kvalitet och erbjuder CE-märkta produkter som uppfyller EU:s byggproduktförordning.

Effektiva grustransporter på 70 tons högkapacitetslastbilar

Högkapacitetsekipage

HGAB är konkurrenskraftigt för större leveranser av ballast även på mycket långa avstånd, inte minst tack vare våra moderna högkapacitetslastbilar. Tre av företagets produktiva lastbilsekipage kör med upp till 70 ton bruttovikt på det nya BK4-vägnätet som infördes 2018, respektive med upp till 64 ton på det gamla BK1-vägnätet. Lastbilsflottan inkluderar även en fjärde fyraxlad lastbil, utrustad med undermonterat väghyvelblad för självständig vägjustering, samt har en smidig treaxlad släpkärra.

Schaktarbeten

Cat 330F och Volvo A25C avtäcker i Porfyrberget

Till schaktarbete för kunders projekt samt i vår egna verksamhet med avtäckning/avbaning, masstransporter, sortering och utlastning av grus i olika fraktioner, samt återställning av täkter används HGAB:s egna hjullastare, grävmaskin med hydraulhammare och rototilt m.m samt dumper.

Vi bygger skogsbilvägar och utför liknande mindre schaktarbeten i Västernorrland och östra Jämtland. För större schaktentreprenader från Mälardalen upp till Västerbotten rekommenderar vi Roger Granlunds Schakt- & Bergteknik med säte i Långsele.

Halkbekämpning

Vinter

Vi levererar vintersand till halkbekämpning som utförs av Trafikverkets entreprenörer i flera driftområden i Medelpad, Jämtland, Ångermanland och Lappland.

Vi utför också själva halkbekämpning med sandspridarskopa på max någon km långa enskilda vägar södra sidan Helgumssjön. Ni som söker mer omfattande halkbekämpning med lastbilsburen sandspridare hänvisas till bygdens sandbilsåkare, så som i Helgum till Sven Hedströms Åkeri AB , i Graninge till Graninge Entreprenad AB och Bergvalls Buss AB , i Bispgården till Fredriks Maskin AB och Br Österlunds samt i Liden till BGT Liden AB .

Sidan uppdaterades senast 2021-01-08.