Om företaget

Helgums Grus AB (HGAB) grundades och ägs av Ragnar Granlund. Företaget drivs av VD Ragnar tillsammans med produktionschef Johan Granlund.

Dagens verksamhet

Företagets specialitet är grus av dubbdäcksresistent stålhård porfyr som bryts i Porfyrberget Lemrå, vilket ligger på gränsen mellan Västernorrland och Jämtland. Staten utreder nu att klassa Porfyrberget Lemrå som riksintresse för värdefullt industrimineral. HGAB har därtill en handfull bergtäkter och moräntäkter som ger korta transportavstånd till kundprojekt i XYZ-länen.

HGAB är konkurrenskraftigt för större leveranser av ballast även på mycket långa avstånd, inte minst tack vare våra moderna högkapacitetslastbilar. Företagets tre mycket produktiva lastbilsekipage kör med upp till 70 ton bruttovikt på det nya BK4-vägnätet som infördes 2018, respektive med upp till 64 ton på det gamla BK1-vägnätet. Lastbilsflottan inkluderar även en fjärde lastbil, utrustad med undermonterat väghyvelblad för självständig vägjustering.

Till losshållning, avtäckning/avbaning, masstransporter, sortering och utlastning av grus i olika fraktioner, återställning av täkter samt schaktarbete för kunders projekt, används HGAB:s egna hjullastare, grävmaskin med hydraulhammare och rototilt m.m samt dumper.

Till förädling av krossat material anlitas externa krossentreprenörer några gånger per säsong. HGAB tar regelbundna prover på materialet för att hålla en bra kvalitet och kan erbjuda CE-märkta produkter som uppfyller EU:s byggproduktförordning.

HGAB sysselsätter tio personer på helårsbasis, inräknat underentreprenörers arbete med losshållning, krossning m.m.

Företagets säte är i Helgum , Sollefteå kommun.

Sidan uppdaterades senast 2019-08-20.